1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

How to solve this "math" problem

Discussion in 'BlackHat Lounge' started by kakizito, Nov 3, 2012.

  1. kakizito

    kakizito Regular Member

    Joined:
    Jun 17, 2009
    Messages:
    205
    Likes Received:
    36
    Hello everyone, I have a "math" problem to solve that I found a little tricky, so I will try to explain so I can draw some conclusions.

    Me and a co-worker have to split $1.5k from a job that took 250 hours to do for example. If I worked 125 hours and he 125 hours we would split $750-$750 easy right?

    Hou about if I worked more 30 hours than him? How would you split this? Price of hour would be $6.
     
  2. oskedi01

    oskedi01 Regular Member

    Joined:
    Oct 6, 2011
    Messages:
    200
    Likes Received:
    72
    Location:
    Sweden
    Home Page:
    Hmm, maybe just, split $1500 / X hours worked, then you do like $6 X the hours worked, for each of you, or something? :) I'm not a math genius myself..
     
  3. Alphabet

    Alphabet Junior Member

    Joined:
    Dec 25, 2011
    Messages:
    145
    Likes Received:
    77
    nvm i suck at math.
     
    Last edited: Nov 3, 2012
  4. bumpywowus

    bumpywowus Junior Member

    Joined:
    Nov 23, 2011
    Messages:
    125
    Likes Received:
    29
    Location:
    Where da cash at
    X = hours he worked
    x + 30 = hours you worked

    x + x +30 = 250
    2x = 220
    x = 110
    x+ 30 = 140.

    If it's 6 dollars an hour, then
    x = 660
    x + 30 = 840

    So you get 840, he gets 660
     
    • Thanks Thanks x 2
  5. 2011nfl

    2011nfl Supreme Member

    Joined:
    Aug 9, 2010
    Messages:
    1,223
    Likes Received:
    5,956
    Location:
    Dallas, Texas
    Home Page:
    You worked 140 hours, and he worked 110 hours. At $6 per hour you would get $840 and he would get $660 :)

    I got it like this. You said you worked 30 hours more than him

    Split the 30 hours in two = 15 hours
    125 + 15 = 140
    125 - 15 = 110
    140 + 110 = 250

    140 x 6 = $840
    110 x 6 = $660
     
    Last edited: Nov 3, 2012
  6. Strygwyr

    Strygwyr Junior Member

    Joined:
    Apr 23, 2010
    Messages:
    154
    Likes Received:
    1,462
    Location:
    Canada
    Another way to do it is:

    30x6 = 180
    1500 - 180 = 1320
    1320/2 = 660
    He gets 660
    You get 660 + 180 = 840

    That's if you don't like letters in your math. Haha.
     
  7. cgimaster

    cgimaster Power Member

    Joined:
    Jun 30, 2012
    Messages:
    525
    Likes Received:
    311
    Gender:
    Male
    follow his math posted above >> bumpywowus
     
    Last edited: Nov 3, 2012
  8. oskedi01

    oskedi01 Regular Member

    Joined:
    Oct 6, 2011
    Messages:
    200
    Likes Received:
    72
    Location:
    Sweden
    Home Page:
    Seems like there are some math genius here after all lol :)
     
  9. GeorgeyBoy

    GeorgeyBoy Newbie

    Joined:
    Nov 3, 2012
    Messages:
    3
    Likes Received:
    1
    1500
    You worked 140, he worked 110
    1500/250*140=840 (yours)
    1500/250*110=660(his)
     
  10. 2011nfl

    2011nfl Supreme Member

    Joined:
    Aug 9, 2010
    Messages:
    1,223
    Likes Received:
    5,956
    Location:
    Dallas, Texas
    Home Page:
    your calculation actually insinuates that he worked 60 hours more than his partner. you have to divide the 30 hours in half

    He didnt work 30 hours more than 125, he worked 30 hours more than his partner. He worked 140 hours, and his partner worked 110 hours
     
  11. cgimaster

    cgimaster Power Member

    Joined:
    Jun 30, 2012
    Messages:
    525
    Likes Received:
    311
    Gender:
    Male
    Yeah dont bother me :p have edited after reading bumpywowus formula.
     
  12. sdilan

    sdilan Regular Member

    Joined:
    Aug 3, 2012
    Messages:
    288
    Likes Received:
    99
    Occupation:
    theres nothing worst then regret
    Location:
    In My office ( My Room)
    50 / 50 and HE OWES YOU LUNCH :D
     
  13. kakizito

    kakizito Regular Member

    Joined:
    Jun 17, 2009
    Messages:
    205
    Likes Received:
    36
    Thx for your answers.

    My first assumption was $750 + $180 ($30x6hours) = $930 for me, and $750 -$180 = $570 for him.

    I found this a bit tricky, because let's say if I have $750 base and he owes me 30 hours ($180) will be 750 plus 180, and those $180 will be subtracted from his $750 base.

    Tricky one no?
     
  14. dudemike

    dudemike Power Member

    Joined:
    Jan 20, 2009
    Messages:
    555
    Likes Received:
    94
    this post is funny :)
     
  15. ja1myn

    ja1myn Senior Member

    Joined:
    Feb 3, 2012
    Messages:
    811
    Likes Received:
    300
    How many BHW members does it take to solve a math problem...
     
    • Thanks Thanks x 1
  16. download

    download Jr. VIP Jr. VIP Premium Member

    Joined:
    May 4, 2010
    Messages:
    1,271
    Likes Received:
    712
    Location:
    USA
    Let x be the number of hours your coworker worked.
    x+30 is therefore the number of hours you worked.
    x+x+30 = 250
    2x+30 = 250
    2x = 220
    x = 110
    Therefore your coworker worked 110 hours and gets $660, and you get the remainder of $840.
     
  17. hellohellosharp

    hellohellosharp Power Member

    Joined:
    Dec 8, 2010
    Messages:
    625
    Likes Received:
    552
    Occupation:
    CEO @ CLEANFILES LLC
    Location:
    USA
    Home Page:
    Here is a more generic solution that could be applied to multiple situations.

    Your payment = ((Total Number Of Hours/2) + (Your Additional Hours/2) / Total Number Of Hours) * Total Payment

    Which can be simplified to:

    Your payment = Total Payment * (Total Number Of Hours+Your Additional Hours) / Total Number Of Hours * 2

    So in this case

    Your payment = $1500 * 280 / 500 = $840
     
  18. hellohellosharp

    hellohellosharp Power Member

    Joined:
    Dec 8, 2010
    Messages:
    625
    Likes Received:
    552
    Occupation:
    CEO @ CLEANFILES LLC
    Location:
    USA
    Home Page:
    Don't use $750 as a base, because you said:

    I worked 30 hours more than him.

    You did NOT say:

    I worked 30 more hours than half the total hours.

    If you worked 30 hours more than him, that means you worked 140 hours and he worked 110. 140 * 6 = $840, it's that simple.
     
  19. HatIsBlack

    HatIsBlack Regular Member

    Joined:
    Sep 17, 2010
    Messages:
    265
    Likes Received:
    187
    Location:
    Where i belong
    Simple!
    $Amount / total hours = $X

    $X * yourhours = $youramount
    $X * hishours = $hisamount
     
  20. Cas87

    Cas87 Regular Member

    Joined:
    Mar 5, 2012
    Messages:
    286
    Likes Received:
    131
    Location:
    England
    Never mind complicating this with algebra!

    Just divide the amount of money in total by the mount of hours... then pay each of you the hours you both worked...

    $1500 / 250 is $6 per hour..

    You worked 140 so 140 x 6 = 840

    He worked 110 so 110 x 6 = 660


    An easy way to do this with any number is this..

    WAGE / HOURS = PER HOUR

    PER HOUR * HOURS WORKED = WAGE

    Then, if you don't know the total hours you both did but you know that you did a certain amount more than him...

    TOTAL HOURS / 2 = a

    EXTRA HOURS YOU WORKED / 2 = b

    a + b = your hours

    a - b = his hours

    Obviously, if you worked less, you would be a - b